Październik w naszej szkole upłynął w atmosferze wielkiej radości, nowych doświadczeń dla dzieci oraz stał się okazją do wyrabiania nawyków prawidłowego odżywiania. Z inicjatywy p. Katarzyny Pankowskiej- opiekuna Szkolnego Koła PCK przez cały miesiąc dla dzieci z kl. 1-3 organizowane były zajęcia o prozdrowotnym wpływie warzyw i owoców.
Z tej okazji gościliśmy dietetyk, p. Agnieszkę Jędrzejewską, która tłumaczyła, dlaczego należy ograniczyć słodycze i słodkie napoje, a zwiększyć spożywanie warzyw i owoców. Uczniowie z zainteresowaniem słuchali i zapamiętywali to, co dla nich powinno być ważne w codziennych posiłkach.
W ramach działań promujących zdrowy styl życia, dzieci zapoznały się z piramidą żywienia. Oglądały prezentację multimedialną na temat korzyści płynących ze spożywania owoców i warzyw. Przedstawiały teatrzyk sylwet pt. ,,Na straganie” na podstawie wiersza Jana Brzechwy, śpiewały piosenki, czytały wiersze, odgadywały zagadki o owocach i warzywach, przygotowywały hasła i plakaty zachęcające do rezygnacji ze słodyczy, na rzecz zdrowej żywności. Był to również czas pracy twórczej. Warzywa i owoce stały się inspiracją do powstania prac plastycznych. Zwieńczeniem prowadzonych działań było wykonanie przez uczniów pod nadzorem swoich wychowawczyń zdrowych sałatek owocowych.
Wszystkim nauczycielom, wychowawcom świetlicy i uczniom dziękujemy za współpracę. Mamy nadzieję, że szkolna akcja przyczyni się do wzbogacenia codziennych dań w warzywa i owoce oraz wyeliminuje niezdrowe przekąski.
Opiekunowie Szkolnego Koła PCK