- Szczegóły
- Odsłony: 259
Stołówka szkolna wydaje obiady codziennie od godz. 11.30 do godz. 13.00 Uczniowie mają możliwość wykupienia porcji obiadowych u intendenta w Szkole Podstawowej - pani Danuty Żółtowskiej. Na obiad można dokonać zapisu już 2 września br. - wejście - BUDYNEK B (parter).
Istnieje również możliwość uzyskania obiadów bezpłatnych (po złożeniu odpowiednich dokumentów w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej).
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ W SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. MARII KONOPNICKIEJ W GĄBINIE
I PODSTAWA PRAWNA:
- Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu udzielania pomocy w dożywianiu uczniów z 2003 r.(Dz. U. z 2003r. nr 13,poz. 133).
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach ( Dz. U. z 2003 r. nr 6, poz. 69).
II POSTANOWIENIA OGÓLNE.
- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla uczniów i pracowników Szkoły Podstawowej w Gąbinie.
- Posiłki wydawane są w czasie trwania rocznych zajęć dydaktyczno – wychowawczych w godzinach 11:30 – 13:00.
- Postanowienia niniejszego regulaminu, wywieszone są na tablicy informacyjnej w stołówce szkolnej.
- Aktualny jadłospis, ogłoszenia dotyczące stołówki szkolnej ( w tym wysokość opłat za posiłki) wywieszone są na tablicy informacyjnej przy stołówce i świetlicy szkolnej.
- O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki decyduje dyrektor Szkoły Podstawowej w Gąbinie.
III UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ.
- Do korzystania ze stołówki szkolnej uprawnieni są:
- uczniowie Szkoły Podstawowej w Gąbinie wnoszący opłaty indywidualne,
- uczniowie Szkoły Podstawowej w Gąbinie których dożywianie dofinansowuje Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Gąbinie oraz Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Szczawinie Kościelnym,
- nauczyciele i pracownicy zatrudnieni w Szkole Podstawowej w Gąbinie.
- Zapisy na obiady odbywają się na początku lub w trakcie roku szkolnego, poprzez wniesienie opłaty za wyżywienie u intendenta szkoły.
IV ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY.
- Stołówka szkolna zapewnia posiłki gotowane w formie dwudaniowego obiadu.
- Koszt obiadów na dany miesiąc zamieszczony jest na tablicy informacyjnej przy stołówce szkolnej.
- Opłaty przyjmuje intendent ds. żywienia p. Danuta Żółtowska od poniedziałku do piątku w godzinach od 7: 45 do 9:00 w terminie do 15 każdego miesiąca.
- Absencję ucznia korzystającego z posiłków należy zgłosić w pierwszym dniu choroby osobiście lub telefonicznie pod nr 24 2772513 intendentowi. Koszty obiadu w dniu zgłoszenia nie są zwracane. Zwrot dotyczy kolejnych dni nieobecności. Tylko na tej podstawie nadpłata może być zaliczona na poczet opłaty na następny miesiąc.
- Sytuacje losowe lub nieplanowany wyjazd na wycieczkę szkolną zgłasza uczeń korzystający z dożywiania – powstała nadpłata traktowana jest na poczet opłaty na następny miesiąc.
- Uczeń wpłacający pieniądze za obiady jest zobowiązany poinformować intendenta o planowanych wycieczkach ,– intendent odlicza te dni i na tej podstawie uczeń płaci kwotę pomniejszoną o dni planowanej nieobecności.
- Uczeń wpłacający pieniądze za obiady otrzymuje od intendenta dowód wpłaty w postaci odcinka kwitariusza z numerem seryjnym.
- Cena jednego obiadu dla uczniów obejmuje koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku – koszt wsadu do kotła.
- Nauczyciele i pracownicy ponoszą odpłatność stanowiącą całkowity koszt zakupu produktów zużywanych do przygotowania posiłków oraz koszt utrzymania i funkcjonowania kuchni w przeliczeniu na jeden obiad.
- W sytuacjach wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z miesięcznym wyprzedzeniem.
V ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE:
- Kulturalne zachowanie jest podstawową zasadą obowiązującą uczniów.
- Uczniów korzystających z dożywiania obowiązuje ustawienie się w kolejce.
- Zabrania się niekulturalnego przepychania i zajmowania koleżankom i kolegom kolejki po drugie dania.
- W kolejce po drugie danie uczniowie klas pierwszych są przepuszczani poza kolejnością.
- Osobom nie korzystającym z dożywiania zakazuje się wstępu na stołówkę podczas długiej przerwy obiadowej.
- W stołówce obowiązuje cisza.
- Osoby korzystające ze stołówki szkolnej mają obowiązek kulturalnego zachowania się w stosunku do personelu kuchni i obsługi.
- Uczeń zobowiązany jest przed posiłkiem umyć ręce i przestrzegać regulaminu stołówki dotyczącego przepisów BHP.
- Zabrania się wstępu osobom w okryciu wierzchnim ( kurtka).
- Zabrania się wnoszenia wszelkich sztućców, naczyń i środków spożywczych na teren stołówki.
- Sztućce i naczynia mają być używane zgodnie z ich przeznaczeniem.
- Naczynia po spożyciu posiłku odnosi uczeń do okienka zwrotu.
- Nadzór w trakcie spożywania posiłków pełni wychowawca świetlicy lub wyznaczona osoba (woźna, intendent).
- Za szkody spowodowane przez ucznia na stołówce szkolnej odpowiada on sam, za straty materialne rodzice ucznia.
- Wulgaryzmy, niestosowne zachowanie, utrudnianie innym spożywania posiłku, przemoc słowna i fizyczna są podstawą do wyproszenia ucznia ze stołówki.
Za rażące naruszanie regulaminu uczeń może nie nabyć prawa do spożywania posiłków na stołówce szkolnej w kolejnym miesiącu.